Husdjuren

Bertil

Bertil

2016-12-05 –

Ungefär ett år efter Skorpans bortgång visade det sig att en gammal vän till husse fick en kull med katter. En riktig Skorp-look-a-like ”avbokades” ett par–tre gånger av andra som ville ho honom och eftersom vi behövde en kompis till Baker så hörde husse av sig och vi fick ta honom.

Bertil, som namngavs av matte och Ellinor, blev inte bara en kompis till Baker. Han visade sig vara väldigt barnkär och var en sån där katt som väntade på barnen i hallen när han hörde dem i trapphuset och han följde Ellinor vart hon än gick här hemma. Han gillade att leka apport och var med så fort det hände någonting här hemma.

Under den sista tiden vi hade hade honom förändrades han och började klösa efter P. Det är så klart svårt att veta varför han reagerade så, men P var som så många andra barn ganska högljudd och fysisk och det kändes som att Bertil blev nervös eller osäker hur han skulle agera tillsammans med barnen.

Mattes bror kunde ta Bertil och redan efter några dagar blev han samma gamla katt som tidigare. Han har det bra där och barnen kan gå dit och hälsa på om de vill. 

Skorpan

2007 – 2015-09-04

Precis som Baker var Skorpan en katt som matte hade med sig. Han var lite mer busig än Baker, men blev alltid nedtryckt av Baker. Jag tror att Skorps bästa tid i livet var när vi hade uteplats och vi byggde en bur som katterna fick vara i. Skorp rymde några gånger och hans mål var alltid att klättra upp i ett träd i en skogsdunge några meter bort. Det kändes som att han hade trivts bättre som utekatt, men när vi flyttade var det inget alternativ.

Skorpan fick njurproblem ganska tidigt och han fick besöka veterinär varje år under tre–fyra års tid. Redan första året ändrade vi kost m.m., men när vi fick åka åka in med honom för fjärde gängen för samma problem och valde i att ta bort honom. Det kändes inte bra att se honom lida den månaden om året han mådde som sämst.

Baker

Baker

2007 – 2021-11-15

Baker fanns hos matte innan hon träffade husse. Det kändes som att Baker var den katt som bestämde hemma hos oss och han behövde i princip bara gå fram mot Skorpan för att sätta honom på plats. Baker var betydligt mer framåt, men också den katt som hittade de bästa ställena för att bevaka oss andra.

Baker var en sån där katt som hela tiden fann sin balans i vardagen. Han kom alltid fram och gosade när han ville, samtidigt som han kunde ligga och sova mitt i all stök. Det märktes speciellt när vi fick barn och han accepterade det som hände utan att behöva ändra sig och sitt beteende speciellt. Även när barnen var sprang omkring eller var högljudda kunde han ligga och sova mitt på golvet utan att bry sig det minst. Ville han vara ifred så visade han det, men aldrig genom att klösa eller fräsa utan att bara markera med tassen.

Under senare delen av 2021 märkte vi att han började magra. Vi tog med honom till en veterinär, men de kunde inte hitta något speciellt förutom ålder. Vi fick välja på fler undersökningar, ändra kosten eller ta bort honom. Vi behöll honom ett tag och försökte med annorlunda kost, men när han fortsatte gå ner i vikt valde vi att ta bort honom.